Sjećanje na mučeništvo župnika Matije Žigrovića

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Nedjelja, 24 Srpanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

U nedjelju 17. srpnja 2016. povodom 73. obljetnice mučeničke smrti vlč. Matije pl. Žigrovića (Kalinje 08. 02. 1886. - 17. 07. 1943.), župnika u župi Gornje Jesenje, služena je u župnoj crkvi Sv. Ivana Kristitelja misa zadušnica za ubijenog svećenika, kao i za žrtve ratnih i poratnih stradanja poginule i poubijane u Drugom svjetskom ratu i poraću, stradale i ubijene od totalitarnih ideologija XX. stoljeća, i poginule u Domovinskom ratu.  Misu je s početkom u 9 sati predvodio vlč. Danijel Herceg, župnik. Poslije mise predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, osnovanog u Varaždinu 20. rujna 2000. godine, kao i članovi obitelji ubijenog župnika te predstavnici župe, na grob župnika Žigrovića u Krapini položili su vijenac i zapalili svijeće, a na groblju su se u tišini pomolili i za žrtve poratnih likvidacija pogubljenih u veljači 1947. godine (tad su ubijeni Antun Kuhar, Josip Lukšić, Ivan i Stjepan Maček, Antun Ravenščak te Branko i Ivica Sattler), kojima vlasti nisu dozvolili ukop po katoličkom obredu. Na povratku u Gornje Jesenje okupljeni su posjetili galeriju umjetnika Stjepana Janžeka koji je rekao da je o mučeničkoj smrti župnika Žigrovića znao cijeli kraj. Župnika su nakon mučenja vezali za noge te ga tako konjem vukli oko 2 kilometra, nakon čega je župnik bio i dalje živ te su ga nastavili mučiti te ga i na posljetku i ubili. Svećenik Žigrović blagoslovio je rodnu drvenu kućicu umjetnika Janžeka koja i danas postoji nasuprot galerije, ispod crkve, a u kojoj je Stjepan odrastao kao i devetero njegove braće.

Svećenik, Matija pl. Žigrović Matija rođen je 8.veljače 1886., u mjestu Kalinje, župa Sv. Ivan Zelina. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Antun Bauer, 24. ožujka 1912. godine. Bio je kapelan u Stupniku i Grubišnom Polju, a za vrijeme Prvoga svjetskog rata četiri je godine proveo na ratištu kao vojni svećenik. Poslije toga bio je kapelan u Turnašici i Mađarevu, a zatim je imenovan župnikom u Kostelu. Posljednjih desetak godina života proveo je kao župnik u Gornjem Jesenju. Iz župnog dvora odveli su ga partizani 17. srpnja 1943., mučili ga i ubili, a tijelo mu bacili u rječicu Krapinčicu. Iznakaženo tijelo župnika ubrzo je pronađeno te je pokopan u franjevačku grobnicu na groblju u Krapini.

O sedamdesetoj obljetnici mučeničke smrti, u nedjelju, 14. srpnja 2013. Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava priredilo je po prvi puta komemoraciju, a veliku pomoć u organizaciji prvog spomena u župi njegova posljednjeg župnikovanja pružio je i tadanji župnik p. Josip Krčmar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Jesenje Ivan Galović i ostali župljani. Misu je tada predvodio i prigodnu propovijed održao mons. Josip Mrzljak, a tom prilikom u vjeronaučnoj dvorani priređene je i izložba župnikovih osobnih predmeta sačuvanih u obitelji Žigrović.

Franjo Talan

Hitovi: 1849