Gumjera: Spomen mučeničke smrti župnika Ante Dujlovića

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Ponedjeljak, 11 Srpanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Gumjera, (IKA) - Na temeljima župne crkve Uzašašća sv. Križa u župi Gumjera s desne strane toka rijeke Vrbas u Prnjavorskom dekanatu slavljena je 9. srpnja koncelebrirana misa u povodu 73. obljetnice mučeničke smrti gumjerskog župnika Ante Dujlovića (1924. - 1943).

Misu je predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica, a s njim su koncelebrirali župnik župe Prnjavor mons. Vlado Lukenda, koji se brine i za područje te kao i susjednih župa u kojima su do 1946 godine živjeli katolici Poljaci, te još vlč. Dražan Mirčić, župnik župe Kulaši i upravitelj župe Dragalovci. Na misi je sudjelovalo 30-ak vjernika među kojima su bile i četiri redovnice iz Banje Luke. Pristigli su vjernici iz prnjavorske župe, iz rodne župe župnika Dujlovića Ivanjske, te župe Petrićevac a nekoliko ih je stiglo i iz Hrvatske kamo su prognani tijekom domovinskog rata.
Zahvalivši svima na početku mise za njihovu "ljubav prema Kristu, Crkvi i duhovnim pastirima u Crkvi, osobito prema onima koji svoj život dadoše iz ljubavi prema Kristu i njegovu Evanđelju", biskup je u propovijedi tumačio samu bit kršćanstva – ljubav. "Ona spaja Nebo sa Zemljom, ujedinjuje međusobno tri božanske osobe, Boga Stvoritelja i njegova stvorenja – osobito čovjeka, te ljude međusobno". Podsjetio je na činjenicu da je "bezbroj Isusovih učenika, sljedbenika, tijekom 20 stoljeća duge povijesti Kristove Crkve, potaknuti svjetlošću i snagom Duha Svetoga te Spasiteljeve riječi vjerno i vjerodostojno provodili u svome životu, žrtvujući čak i svoje živote".
Govoreći zatim o mladom župniku Anti Dujloviću, koji je – kao mladomisnik - došao u župu Gumjera 1940. godine i "svojim poletom i ljubavlju prema svima – i katolicima i nekatolicima osvojio simpatije i poštovanje svih", biskup je posebno istakao Antino neumorno zauzimanje tijekom ratnih godina da se njegovi župljani drže Božjih zapovijedi, da ne čine nikome nikakvo zlo. "Bio je jedina istaknuta svjetiljka za pravilnu orijentaciju mnogih, u cijelom ovom kraju u tadašnjem okruženju navale zlobe, mržnje, nemorala i kršenja svih Božjih zapovijedi". "Stajao je u obrani Bogočovjeka Isusa Krista i čovjeka kojeg je Krist svojom smrću na križu otkupio a kojega Đavao i dalje nastoji zavesti i upropastiti", istaknuo je biskup Komarica. Takav njegov dosljedan stav i prema Bogu i prema čovjeku nije se svidio onim silnicima, koji su u ljeto 1943. godine vršili silu i teror u tom kraju. Oni su u noći između 10. i 11. srpnja nasilno provalili u župnu kuću, izveli župnika i na seoskom putu nedaleko od crkve ubili.
Župljani su veoma bolno doživjeli smrt svoga omiljenog mladog župnika. Trajnu uspomenu na njegovu mučeničku smrt i štovanje njega "kao sveca" sačuvali su kroz cijelo vrijeme nakon što su – neposredno nakon II. svjetskog rata morali napustiti Bosnu i naseliti se u Poljskoj. U posljednje vrijeme započeli su intenzivnije pripreme za proces beatifikacije toga "Kristova vjernog svjedoka". Biskup je pojasnio kako je potrebno "temeljito upoznavanje ovdašnjih vjernika sa svijetlim likom toga Božjeg čovjeka i molitva Bogu da On što prije podigne na čast oltara ovoga svoga vjernog slugu".
Na kraju misnog slavlja podijeljene su svim nazočnima spomen sličice s likom kandidata za oltar župnika Ante Dujlovića, s kratkim životopisom i molitvom. Nakon misnog slavlja svi su se nazočni u molitvenog procesiji uputili do župnog groblja udaljenog od temelja crkve oko 700 m, a koji je obrastao u gustu šumu. Pred velikim križem, kojega su nekadašnji župljani i njihovi potomci podigli u srpnju prošle godine, a blagoslovio biskup Komarica, izmoljene su molitve za sve pokojne župljane i župnike te župe, na čijem području danas živi tek nekoliko katolika.

Hitovi: 1667