Obilježena 21. obljetnica smrti vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Srijeda, 25 Svibanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

Banja Luka, (IKA) - U svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa u banjolučkom naselju Presnače 12. svibnja obilježena je 21. obljetnica mučeničkog stradanja vlč. Filipa Lukende, župnika i čuvara svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama, i redovnice milosrdnice sv. Vinka Paulskog s. Cecilije Grgić, katehistice u toj župi.


Euharistijsko slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica u zajedništvu s pomoćnim biskupom Markom Semrenom i uz koncelebraciju osmorice svećenika. Sudjelovalo je tridesetak sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, sestre klanjateljice Krvi Kristove i misionarke ljubavi te malobrojni vjernici iz župe Presnače i rodbina s. Cecilije. Svi zajedno molili su za pokoj duša ubijenih s. Cecilije i vlč. Lukende.
Prigodnu propovijedi uputio je biskup Semren. "Draga braćo i sestre, nalazimo se u Izvanrednoj jubilarnoj godini Božjeg milosrđa čiji je jedan od zaštitnika sv. Leopold i sjećamo se 21. obljetnice mučeničke smrti vlč. Filipa i s. Cecilije. Isus je put Očeve milosrdne ljubavi za čovjeka i put čovjekove ljubavi za Boga. Milosrđe je put našega spasa. Susresti Isusa znači susresti Njegovu ljubav na što nas upućuje i sv. Leopold i naši pokojnici. Ta nas ljubav preobražava i omogućuje nam da drugima prenosimo snagu koja nam je darovana. Time postajemo Kristonosci, nositelji Kristove radosti", kazao je biskup Semren. Podsjetio je na riječi pape Franje izgovorene 6. lipnja 2015. u Sarajevu, kojima je pozvao da ne zaborave svoju povijest ne da bi se svetili nego mir stvarali i da bi voljeli kao što su to voljeli vlč. Filip i s. Cecilija, dajući vlastite živote za svoje bližnje i tako u smrti pronašli svoj život u Kristu.
Biskup Semren govorio je i o životu sv. Leopolda Mandića i njegovu radu kao ispovjednika, djelitelja Božjeg oproštenja i ljubavi. Spomenuo je i zgodu kada je jedan svećenik došao o. Leopoldu na ispovijed i rekao: "Oče, vi ste previše velikodušni. Rado se kod vas ispovijedam, ali čini mi se da ste previše velikodušni." A o. Leopold mu je odgovorio: "Ma tko je velikodušan, sinko moj? Gospodin je velikodušan, ta nisam ja umro za grešnike nego Gospodin. Kad je bio onako velikodušan razbojniku, kakav je mogao biti s drugima!"
Na kraju misnog slavlja biskup Komarica molio je za pokoj duša vlč. Lukende i s. Cecilije, a svi zajedno su izmolili molitvu otisnutu na spomen sličici. Uslijedilo je druženje uz okrepu.

Hitovi: 1823