U GOSPIĆU OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA MUČENIŠTVA SESTRE ŽARKE IVASIĆ

Ispis
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 17 Svibanj 2016 Napisao/la s. Veronika Popić

U Gospiću je 16. svibnja 2016. obilježena 70. obljetnica mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, članice Družbe sestara milosrdnica. Sestra Žarka Ivasić bila je po struci bolničarka, što je bilo odlučujuće za tijek njezina života.

Naime, ona je od 1939. do 1943. godine djelovala u bolnici u Otočcu, na koji je godine 1943. za vrijeme partizanske vlasti, bio izvršen napad ustaške vojske. Tom prilikom, ustaška vojska napala je i bolnicu te u njoj ubila partizanske ranjenike. Iako je sestra Žarka, zajedno s ostalim sestrama u otočkoj bolnici, u skladu sa svojim kršćanskim i milosrdničkim poslanjem svim ranjenicima i bolesnicima pristupala jednako, nju su u veljači godine 1946. komunističke vlasti osudile na smrt vješanjem, a njezine dvije susestre na smrt strijeljanjem okrivivši ih za navodno prokazivanje i nečovječno postupanje prema partizanskim ranjenicima. Zamolbe Družbe za smanjenjem kazne ishodile su Žarki Ivasić smrt strijeljanjem, a ostalim sestrama dugogodišnju vremensku kaznu. Žarka Ivasić je strijeljana 16. svibnja 1946. godine u Gospiću, a tijelo joj počiva u blizini kapelice svete Marije Magdalene na gospićkom groblju. Njezini posljednji dani u gospićkom zatvoru, odlazak na stratište i smrt, ostavili su u mnogima sliku hrabre i predane kršćanke – redovnice, koja smrt podnosi čvrstom vjerom u Gospodina. Glas mučeničke smrti sestre Žarke i dalje živi potičući na svjedočanstvo kršćanske vjere i ljubavi prema bližnjemu. U tom pogledu, pripravlja se pokretanje procesa za njezinu beatifikaciju.
Obilježavanje 70. obljetnice njezine smrti okupilo je brojne sestre milosrdnice iz Zagreba, Rijeke i Ogulina, kao i građane Gospića te okolnih mjesta, te je započelo Večernjom molitvom na njezinu grobu, koju je predvodio mons. Mile Čančar. Tijekom molitve, okupljeni su se podsjetili nekih činjenica vezanih uz posljednji dan i noć života sestre Žarke, njezine pjesme pred smrt, kao i hoda do stratišta. Slijedilo je svečano euharistijsko slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Mile Bogović, apostolski upravitelj Gospićko-senjske biskupije. Mons. Bogović je tijekom propovijedi naglasio da su Isusove rane „najizrazitije Isusovo obilježje, sastavni dio njegova identiteta za cijelu vječnost“, a bile su to „rane za čovjeka, rane za drugoga, rane nevino osuđenoga“. Upravo je to, Isusove i naše vlastite rane za drugoga, svima nama „najdragocjenije u ovom našem zemaljskom putovanju“. S obzirom da se kršćani diče upravo Isusovim ranama, Gospić se u tom pogledu se diči ranama brojnih nevino ubijenih, među kojima je i sestra Žarka Ivasić. Dan mučeništva sestre Žarke Ivasić ujedno je i dan proslave blagdana mučenika Ivana Nepomuka, suzaštitnika grada Gospića. Stoga, istaknuo je biskup, mučeničke rane sestre Žarke, ponos su Gospića, te se sestra Žarka, uz Ivana Nepomuka, „uključuje u one koji su zaštitnici grada.“

V. Popić

Hitovi: 2096