Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Kategorija: Hrvatski martirologij Kreirano: Utorak, 10 Studeni 2015

Zagreb, (IKA) - Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa održana u Zagrebu 13. ožujka 2014. godine – Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost, objavljen je u izdanju Hrvatske biskupske konferencije i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u nakladi "Glasa Koncila".

 

Zbornik donosi pozdravne govore, predavanja i zaključke s međunarodnoga znanstvenog skupa Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost, koji je organizirala Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij, uz programsku suradnju i podršku visokih teoloških učilišta.

Prvi dio, Mučeništvo općenito, u sedam priloga predstavlja sustavna teološka promišljanja o mučeništvu.

Drugi dio, naslovljen Mučenički tragovi u hrvatskoj prošlosti, u šest radova donosi povijesne poglede na moguće tragove mučeništva u hrvatskoj prošlosti.

Dodatak sadrži još promišljanja o ranokršćanskoj liturgiji mučenika, pravne temelje istraživanja komunističkih zločina u Bosni i Hercegovini te dvanaest zaključaka skupa u kojima se pozivaju mjesne Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, državne vlasti u njima te znanstveno-istraživačke institucije da sustavno rade na otkrivanju, dokumentiranju i dostojnom obilježavanju svih žrtava totalitarnih režima 20. stoljeća.

Vrijednost novoobjavljenog zbornika, kao i međunarodnoga znanstvenog skupa Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost, ističe u predgovoru dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, "očituje se u nastojanju da se teološki osvijetli dostojanstvo i smisao mučeništva u svjetlu kršćanske vjere da bi se onda u povijesnim istraživanjima žrtava kroz hrvatsku prošlost, a posebno kroz 20. stoljeće koje su na europskom i hrvatskom prostoru obilježila dva totalitarizma, nacizam i komunizam, imalo pred sobom jasne kriterije za razlikovanje među nepreglednim mnoštvom žrtava onih koje zaslužuju uzvišenu krunu mučeništva".

Hitovi: 4390