Komisija za Hrvatski martirologij - Crkva hrvatskih mučenika

Svjedočanstvo: Sestra Žarka Ivasić bila je posebna žena

Kreirano: Subota, 24 Siječanj 2015

Početkom 2007.  godine razgovarao sam s Marijom Majetić iz Gospića. Bila je svjedok mnogih zbivanja iz vremena II. svjetskog rata, inteligentna i razgovorljiva starica.

Opširnije...

PRIMJER SESTRE ŽARKE - POTICAJ NA KRŠĆANSKU LJUBAV

Kreirano: Ponedjeljak, 05 Prosinac 2011

Dana 3. prosinca 2011. na području Gospićko-senjske biskupije provedena je već redovita adventska akcija učenika i djelatnika Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke (te njihovih prijatelja i darovatelja) pod nazivom “Pomoć obiteljima Like”. Akcija, koju u suradnji s Caritasom Gospićko-senjske biskupije koordinira s. Veronika Popić, već četvrtu godinu obuhvaća pomoć deset potrebitih obitelji iz različitih područja Gospićko-senjske biskupije: u odjeći, namirnicama i novcu. Ove godine pomoć je pružena obiteljima u Otočcu, Korenici, Udbini, Gospiću, Perušiću, Janjačkoj Kosi i Pazarištu. Jedna vrlo važna osobitost provođenja ovog projekta pomoći je susret učenika s obiteljima kojima pomažu, njihovo međusobno povezivanje i zbližavanje. Stoga, može se reći da je upravo osjećaj ljudske blizine i podrške – koja svjedoči Božju blizinu i ljubav – najdragocjeniji dio ove akcije. Ove godine, nakon posjeta Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini i stručnog vodstva fra Nediljka Knezovića, udbinskog župnika, sudionici akcije slavili su euharistiju u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio vlč. Marinko Miličević. Prethodno su pohodili grob sestre Žarke Ivasić, milosrdnice, ubijene 1946. godine od komunističkih vlasti u Gospiću. Ovaj pohod grobu sestre Žarke znakovit je jer je upravo primjer nesebične ljubavi sestre Žarke prema siromasima i bolesnicima na području Like, zbog koje je i bila lažno optužena i ubijena, bio neposredan poticaj za početak ovog vrijednog pothvata kršćanske solidarnosti.

OBILJEŽENA OBLJETNICA ROĐENJA SESTRE ŽARKE IVASIĆ

Kreirano: Ponedjeljak, 21 Studeni 2011

Svečanim euharistijskim slavljem  u krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva 20. studenog 2011. obilježena je 103. obljetnica rođenja sestre Žarke Ivasić, milosrdnice, rođene u Krašiću 18. studenog 1908. i mučki ubijene od komunističkih vlasti u Gospiću 16. svibnja 1946. godine. Euharistijsko slavlje predvodio je krašićki župnik vlč. Dragutin Kučan, koji je tijekom propovijedi naglasio povezanost životnog puta sestre Žarke i evanđelja svetkovine Krista Kralja u tome što je sestra Žarka Ivasić sve do mučeničke smrti posvjedočila vjernost Kristovoj riječi da sve što učinismo jednome od njegove najmanje braće njemu učinismo. Sestra Žarka je bila nevino osuđena i ubijena upravo zbog milosrđa prema malenima: ranjenicima i bolesnicima. U misnom slavlju, uz vjernike krašićke župe, sudjelovale su sestre milosrdnice iz Zagreba i Rijeke, te članovi Udruge svetog Vinka Paulskog iz Rijeke te ostali hodočasnici.

Sestre milosrdnice i članovi Udruge svetog Vinka pred župnom crkvom u Krašiću

Putevima mučenika

Kreirano: Četvrtak, 15 Rujan 2011

Dana 4. rujna 2011. godine sudionice XVI. Glavne skupštine sestara milosrdnica, na čelu s novoizabranom vrhovnom glavaricom časnom majkom Miroslavom Bradica, pohodilo je grob sestre Žarke Ivasić. Ovaj molitveni pohod grobu sestre Žarke, koji je predvodio gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, uključivao je također i Udbinu - Crkvu hrvatskih mučenika. Na Udbini, nakon izražene dobrodošlice udbinskog župnika fra Nediljka Knezovića sestre su u dnevnoj kapelici CHM slavile euharistiju koju je predslavio vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije. Slijedio je Otočac, mjesto višegodišnjeg svjedočkog djelovanja sestre Žarke. Sestre skupštinarke su ondje zajedno sa župljanima, te sestrama Presvetog Srca Isusova koje pastoralno djeluju u župi, molile svečanu Večernju koju je predvodio mons. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki, uz sudjelovanje don Anđelka Kaćunka.

Opširnije...

TKO JE S. ŽARKA IVASIĆ? - WHO IS SR. ŽARKA IVASIĆ?

Kreirano: Petak, 15 Srpanj 2011

SESTRA ŽARKA IVASIĆ

Sestra Žarka, krsnim imenom Julijana, rođena je 18. studenog 1908. godine u Krašiću, gdje živi sve do godine 1931. kad odlazi u samostan Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog u Zagrebu.

Rast Julijanine vjere i odabir redovničkog zvanja imali su čvrst temelj u svjedočkoj vjeri njezinih roditelja, obitelji i župe. Tako Julijana u svom odabiru slijedi primjer svoje starije sestre Terezije (s. Hildeberte) i mnogih djevojaka iz svog mjesta.

Ulaskom u novicijat, 1932. godine, dobiva redovničko ime Žarka. Godine 1936. polaže doživotne zavjete.

Opširnije...

Izražena namjera za proglašenje blaženom časne sestre Žarke Ivasić

Kreirano: Nedjelja, 03 Travanj 2011

(Gospić, 3.4.2011.M.M.) - Proglasom je Gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, izrazio namjeru da se pokrene postupak proglašenja  blaženom i svetom službenice Božje Žarke Ivasić. Voditelj postulature je mons. Juraj Batelja. Proglasom se poziva sve one koji imaju kakav dokument ili rukopis koji govori o s. Žarki, bilo da govori pozitivno u prilog njezina postupka ili negativno. Podsjetimo: s. Žarka je mučki ubijena od strane partizana 16. svibnja 1946., dakle, godinu dana iza II. svjetskog rata, strijeljana je na groblju u Gospiću.

Pogledajte PROGLAS.

Predstavljanje knjige o s. Žarki Ivasić - Gospić

Kreirano: Subota, 06 Studeni 2010

U gospićkoj je katedrali u subotu 6. studenoga, poslije večernje mise predstavljena knjiga "Sestra Žarka Ivasić - mučenica svoga zvanja". Nakon pozdrava gospićkoga župnika i dekana mons. Mile Čančara, autorica knjige s. Veronika Popić dala je kratak uvod u program i najavila sudionike.Potom je član Hrvatskog društva političkih zatvorenika Ivan Vukić, govoreći najprije o partizanskim zločinima u Gospiću nakon preokreta 4. travnja 1945., zorno orisao okolnosti u kojima je likvidirana s. Žarka 16. lipnja 1946. Istaknuo je najprije bolnu činjenicu da je živih svjedoka sve je manje, a na stratištima, skupnim i pojedinačnim grobištima izrasla je šikara i šuma, dok su na nekima izgrađene zgrade, prometnice i igrališta. Nažalost, naglasio je gosp. Vukić, "najveći dio stratišta i grobišta neće biti otkriven i zabilježen. Ne postoji politička volja. Čeka se da zločinci i žrtve pomru i da koprena zaborava prekrije taj krvavi dio naše nedavne povijesti." Zatim je iznio kako su partizani "predvođeni komunističkom partijom osnovali Narodne odbore i u Gospiću VII. brigadu preko kojih su nadzirali sela i gradove. Oni su dostavljali svojima u šumi popise svih za koje su mislili da su njihovi protivnici. Po nalogu komunističke partije OZNA je izradila detaljne planove za likvidaciju 'neprijateljâ naroda', a provedbu tih planova vršila je OZNA, KNOJ i JA (Jugoslavenska armija)." Pritom je Gospić "dodatno kažnjen jer su nakon ulaska partizana 4. travnja 1945. u Gospić 24 sata vršena ubijanja svih muškaraca starijih od 16 godina, koji se nisu uspjeli ili nisu htjeli povući, jer nisu osjećali nikakvu krivnju. Nažalost ubijali su žene i nedorasle mladiće i djevojčice."

Opširnije...

Predstavljena knjiga o sestri Žarki Julijani Ivasić

Kreirano: Subota, 30 Listopad 2010

(Oštarije, 30.10.2010. Z.R.) - U župi BDM u Oštarijama predstavljena je knjiga o sestri Žarki Julijani Ivasić, milosrdnici, mučki ubijenoj od strane partizanskih vlasti 1946. godine. Knjigu je predstavila s. Veronika Popić iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Predstavljanju knjige prethodila je misa u župnoj crkvi u svetištu Gospe od Čudesa koju je kao simboličkim završetkom listopadskih pobožnosti predslavio fra Vice Blekić iz samostana franjevaca trećoredaca iz Ogulina u koncelebraciji sa župnikom Oštarija i Cerovnika i upraviteljem svetišta Gospe od Čudesa popa Ante Luketića i župnika Lipe na Dobri popa Mate Pavlića.

Opširnije...

GOSPIĆ: Spomen na s. Žarku Ivasić

Kreirano: Nedjelja, 16 Svibanj 2010

(16. 5. 2010.) U Gospiću je 16. svibnja obilježena mučenička smrt č. s. Žarke Ivsić. Okupljanje u gospićkom gradskom groblju Sv. Marije Magdalene kraj groba s. Žarke bilo je u 10 sati. Uz domaće svećenike i časne sestre zajedničkoj molitvi kod groba nazočile su ss. milosrdnice iz Zagreba i Rijeke, ali i te krašićki župnik sa svojim pjevačkim zborom. Nakon molitve krenuli su u katedralu gdje su slavili svetu misu koju je predvodio krašićki župnik.

Opširnije...

Spomen na s. Žarku Ivasić u Otočcu

Kreirano: Nedjelja, 22 Srpanj 2007

Otočac, 22. srpnja 2007. - Župu Presvetog Trojstva u Otočcu pohodile su sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba povodom blagdana sv. Marije Magdalene kada je 16. svibnja 1946. godine uza zid kapelice sv. Marije Magdalene na groblju u Gospiću streljana s. Žarka Ivasić. (Portal župe Otočac)

Opširnije...